Bruksizm Tedavisi
( Diş Sıkma & Gıcırdatma )

Bruksizm Tedavisi

BRUKSİZM NEDİR?

Bruksizm günümüzde birçok kişinin şikayetçi olduğu bir konu. Bruksizm istem dışı yapılan ,dişlerde ve yumuşak dokularda olumsuz değişikliklere neden olan diş sıkma ve gıcırdatma şeklindeki alışkanlıklardır.

 

BRUKSİZMİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uzun süre diş sıkan hastalarda dişlerin aşırı sürtünmesi sonucu dişlerin çiğneyici yüzlerinde aşınmalar meydana gelir.Bu aşınmalar zamanla çatlak ve kırıklara dönüşebilir.Hastalarda baş ve boyun ağrıları sıklıkla rastladığımız belirtiler arasındadır.Diş sıkma sonucu temporomandibuler ekleme yani çene eklemine binen yük nedeniyle eklem ağrıları ve çiğneme kaslarının spazmı da en çok karşımıza çıkan sorunlardandır.

 

BRUKSİZMİN TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?

Bruksizmin derecesine göre çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Gece koruyucusu denilen sert malzemelerden yapılan plaklar uzun yıllardır uygulanan bir tedavi yöntemidir. Son yıllarda bruksizm tedavisinde botoks uygulamaları ön plana çıkmaktadır.Diş sıkmaya bağlı kaslarda oluşan spazm, botoks uygulamaları ile büyük ölçüde giderilmektedir. Masseter (çiğneme) kasına uygulanan botoks uygulamaları sonucunda hasta çiğneme, konuşma, yutkunma gibi normal hareketlere devam edebilirken, diş sıkma ve gıcırdatma gibi normal olmayan hareketleri yapamamaya başlar.Botoks uygulaması kişinin dış görünümünde hiçbir değişiklik yaratmaz.Ancak bazı kişilerde diş sıkmaya bağlı çiğneme kaslarının hacimce çok büyümesi sonucu oluşan kare yüz görünümünde bir yumuşama ve incelme olur.  

 

Botoks uygulamalarının 4-6 ayda bir yenilenmesi tedavinin başarısı açısından önem teşkil etmektedir.